When We Were Kings: Det viktigste av alt uviktig

Glem Premier League for tomme tribuner eller VM-bøkene til Michelet og Solstad – den svenske podcasten When We Were Kings tar fotballen til et nytt nivå.

Jeg har fått meg en ny helt: Den svenske journalisten Erik Niva. Det finnes ikke noe medium med like tette bånd mellom skaper og konsument som en podcast. Ikke tv, ikke film, ikke en bok. Når vi faller for en podcast, da faller vi hardt. De siste ukene har vært så inne i denne verdenen at jeg tar meg selv i å snakke med Nivas karakteriske norrbotten-dialekt.

Men vi må spole tilbake. Denne anbefalingen begynner med en melding fra en kompis jeg stoler på: denne podden MÅ du høre. Podcasten det er snakk om, When We Were Kings, handler om at to svenske fotballjournalister, Håkan Andreasson og nevnte Niva, forteller om et bestemt lag med utgangspunkt i en bestemt sesong. Her er de berømte, som Real Madrids galacticos i 2003-04 eller sammenbruddet til Brasils landslag i 2014. Her er de nydelige underdogfortellingene – Wimbledons crazy gang som tok FA-cuptrofeet hjem i 1987-88 og Danmark 1992. Og de esoteriske: Sierra Leone 2014 og FK Anzhi Makhachkala 2011-12.

I hendene på andre kunne dette vært en helt OK idé. Med Niva bak mikrofonen – og dette er i praksis et one-man-show, Håkan er ren sidekick – blir det magisk fortellerkunst. Erik Niva har gutteromsensibiliteten om fotball. Han er nerden som kan alt og som kan trekke ut gode detaljer for maksimal effekt, samtidig som han også har Stockholm-hipsterens veltalenhet og blaserte cool.

Analytisk er han også. Fotball er som alltid innvevd i historie og politikk. Også denne biten behersker When We Were Kings. Ikke tilfeldig begynner podcasten med en episode om sesongen Roman Abramovitsj overtok Chelsea. Uten den russiske oligarkens inntog, ingen sjeiker i Manchester City eller PSG. Fotballen ble forandret for alltid.

Det aller mest imponerende med podcasten er likevel at alle Nivas fortellinger virker muntlige og helt spontane. Som om de er fortalt til en venn over en øl på puben og ikke som noe skrevet manus, som de må være. Stilen minner faktisk om Dan Carlins «Hardcore History.» Større kompliment kan ikke en podcaster få.

Tre When We Were Kings-episoder å begynne med:

#28 «Wimbledon FC 1987-88». Historien om Vinnie Jones og resten av «the crazy gang» er en fortelling om engelsk fotball før Premier League-milliardene, på godt og vondt. Galskap og practical jokes i skjønn forening – Erik Niva er på sitt aller beste her.

#34-35 «Danmark 1992». Dobbeltepisoden om EM i Sverige har alt: En upopulær trener som krangler med Laudrup-brødrene, krig i Jugoslavia og en av fotballhistoriens vakreste underdog-historie.

#16 «Manchester United U18 91-92». Historien om det beste juniorlaget verden har sett – med Giggs, Scholes, Beckham og Neville-brødrene bl.a. – blir også en større fortelling om Manchester United etter flyulykken i 1958. Varmt anbefalt, men fotballfans kan bare lete opp et tema de er spesielt interesserte i.