Yes! Tom Rob Smith kommer til Krimfestivalen


Tom Rob Smith har skrevet noen av OP-5 sine definitive favorittromaner på 2000-tallet. Nå kommer han til Oslo og Krimfestivalen.

I fjor arrangerte Cappelen Damm Krimfestivalen i Oslo for første gang, og da var vi så heldige å få intervjue og treffe storheter som Lee Child og Belinda Bauer fra utlandet, og lokale helter som Tom Egeland.

I år er resten av bokbransjen med på moroa, så Krimfestivalen 2013 ser både større og bedre ut. Blant annet kommer Tom Rob Smith, en av mine store favoritter fra 2000-tallet, når festivalen går avstabelen 7 – 9. mars.

Les mer: Child 44 blir film, med Tom Hardy og Noomi Rapace

Tom Rob Smith har gitt ut tre romaner om Leo Demidov, en sovjetisk politimann. Gjennom bøkene Child 44, The Secret Speech og Agent 6 følger vi Demidovs dramatiske liv og virke som drapsetterforsker i et kommunistisk samfunn som ser på seg selv som så perfekt at det ikke skjer mord. Ergo må Demidov bruke underlige og ukonvensjonelle metoder for å finne bitene i puslespillene sine. Høres det litt tregt ut? Langt fra: vi snakker heseblesende action, brutal mafia, gulag-besøk, seriemordere, ondskapsfulle etterretningsoffiserer, tortur, svik…og alt annet du forventer av briljant thrillerkrim.

De to første romanene i trilogien er helt latterlig spennende og velskrevet (den tredje er også bra, men en liten nedtur sammenlignet med de første), og er så proppfulle av research og historiske referanser at da jeg leste dem trodde jeg bøkene var skrevet av en gammel, engelsk professor med pipe og cordfløyel. Men neida, Tom Rob Smith er født i 1979, og var 29 år da han debuterte med Child 44. Tjueni! Saklig.

Uansett, jeg har også fått æren av å lede en samtale på Krimfestivalen mellom Tom Rob Smith og kollega Aslak Nore om hvordan man skriver moderne agentromaner, så jeg kan garantere at vi skal gå grundig gjennom historien hans her på bloggen før han kommer. Det er lenge siden jeg har gledet meg så mye til å gjøre et intervju.

Foreløpig anbefaler jeg uansett alle å skaffe seg Child 44 (Platekompaniet selger den norske oversettelsen til 79 kroner her), og sjekke ut dette stjerneskuddet av en forfatter. Eller kanskje du har lest Demidov-bøkene, og har noe klokt å si i kommentarfeltet? Kjør på.

Sjekk ellers resten av Krimfestivalen-programmet her