En ung spion – Kim Philby blir til

Kim Philby er den kalde krigens mest famøse spion. Forfatter Robert Littell, som skrev CIA-eposet The Company, fantaserer rundt spionens tidlige virksomhet i Young Philby.

Det er få bøker som har begeistret meg mer de siste fem årene enn Robert Littells The Company, en 1100 siders gigant om CIAs historie. The Company er en fengslende saga om spionasje, lojalitet, internasjonal politikk, svik, kjærlighet, og den kalde krigen på frysepunktet. Boken ble også til en oversett miniserie med samme navn. Sjekk ut.

En av karakterene som går som en rød tråd gjennom The Company er Kim Philby, overklassebriten som sammen med kompisene Donald MacClean, Anthony Blunt og Guy Burgess ble spioner for Sovjet fra ung alder. Philby ble til slutt avslørt, rømte via Beirut til Sovjet, hvor han levde frem til sin død i 1988.

Så når Robert Littell har skrevet boken Young Philby, blir jeg selvsagt enormt nysgjerrig. Boken er bare en tredjedel av The Company i størrelsen, og gjennom monologer fra Philby og aktører rundt ham fortelles historien om hvordan han ble rekruttert. Vi blir med til Philbys tidlige karriere som kommunistaktivist i Wien, perioden som journalist under den spanske borgerkrigen, og den første tiden som etterretningsagent i London etter andre verdenskrig.

Foruten Kim Philby selv, møter vi den alkoholiserte og flamboyante homsen Guy Burgess, pappa Philby, som levde livet som semibitter Midt-Østen-venn i skyggen av Lawrence of Arabia, diverse sovjetiske kontakter og agenter, og Philbys første kone, den ungarske jøden Litzi Friedmann.

Les også: Spionskandalen som delte Frankrike

De fragmenterte monologene fungerer bra på flere plan. Dersom man kan historien om Philby fra før, er det riktig så spennende og utfordrende lesning. Littell har en briljant spionthrillerpenn, og beskrivelsene hans av Franco-Spania og Wien rett før andre verdenskrig er fra øverste hylle. Det gjør at man nok har utbytte av boken selv om Kim Philby-mappen er slank eller tom.

Littell byr også på noen overraskende teorier, eller konspirasjoner om man vil, for dette er jo en blanding av fakta og fiksjon. Boken har en overraskende twist, som hvert fall vil få de som har lest The Company til å heve på øyenbrynene. Tinker Tailor Soldier Spy-aktig. Hva drev egentlig Philby, hvem spionerte han egentlig for, og hva skjedde i kjølvannet av hans rekruttering?

Young Philby er en fornøyelig bok om Den kalde krigen, men føles kanskje mest som et appendix til The Company eller en hvilken som helst annen klassiker om etterkrigstidens spionasje. Verdt å lese for spionnerder, men ikke obligatorisk materiale.

PS: Forvent mer Kim Philby-stoff her fremover. Historikeren Ben Macintyre er ute med boken A Spy Among Friends, som blant annet tar for seg Philbys forhold til CIAs legendariske muldvarpjeger James Jesus Angleton. Gleder meg vilt til å lese den.

PS2: Sjekk også serien Cambridge Spies, BBC-miniserien om Kim Philby og hans universitetsvenner som ble spioner.